De eerste leeservaring

Fatimah Ali

Meester van de Zwarte Molen door O. Preussler was het eerste boek dat ik helemaal alleen had gelezen. In groep 8 kwam juffrouw Kiki met het idee om een kleine bibliotheek te beginnen in de klas. Achterin de klas werd een witte kast met rode deuren geplaatst. Wij moesten eigen boeken meenemen en leenden van elkaar. Ik had geen leesboeken. Wel veel nieuwe kleurboeken, want kleuren was leuker. Dus nam ik die mee. Dit kwam goed uit voor de kinderen die niet wilden lezen.

Mijn klasgenoten stormden naar de kast, alsof zij wisten wat zij wilden lezen. Ik stond voor de kast en had geen idee waar ik naar keek. Uiteindelijk trok het mooiste boek mijn aandacht: oranje met twee grote raven en een molen. Meester van de Zwarte Molen.

Er waren veel woorden die ik niet begreep. Elke keer liep ik naar juffrouw Kiki met vragen. Na een paar dagen kreeg ik een woordenboek van haar. Zij kon nu ongestoord haar eigen boek lezen. Al snel begreep ik hoe zij zich voelde wanneer ik haar stoorde terwijl zij in haar verhaal zat. Als mijn vriendin mij steeds aantikte om haar kleurplaatjes te laten zien, kon ik haar ook wat aandoen.

Het boek Meester van de Zwarte Molen zorgde ervoor dat ik durfde te dromen en maakte mijn wereld onbegrensd. Sindsdien maakte lezen mij blij en dat werd gezien. Voor mijn 13 de  verjaardag kreeg ik de bibliotheekpas en begonnen mijn avonturen.

Door de jaren heen is de grens tussen werkelijkheid en fantasie vervaagd. Tot op de dag van vandaag versier ik mijn alledaagse sleur met bubbels van verhalen.

Instagram
Facebook
LinkedIn
Goodsreads
Pinterest
TikTok
error: Content is protected !!